Förtidsröstning

Jag tycker att det är en strålande idé med förtidsröstning och är helt övertygad om att det ökar valdeltagandet markant mot hur det annars skulle vara. Det blir ju så mycket enklare att rösta när man under ca två veckors tid kan gå förbi vilket bibliotek som helst i Stockholms län och lägga sin röst! Något som jag gjorde i fredags tillsammans med Jocke.

Till det senaste riksdagsvalet så förhandsröstade jag vid centralen - de hade ställt upp någon monter i närheten av McDonalds där man kunde rösta. Väldigt smidigt och smart!

Det låga valdeltagandet vi ändå har i Sverige (trots att vi är ett hyffsat duktigt land på att rösta) är skämmigt och skrämmer mig. Det är exakt sådana förutsättningar som gör att extremister kan komma in i de styrande kretsarna och få makt. Bli ett vågparti. Nu är ju detta ett EU-val och problematiken med just detta blir ju större inför risdagsval.
Därför kommer jag alltid att försöka rösta samt motivera de i min närhet till att rösta, hur obetydlig valfrågan än kan tänkas verka. Men om jag någon gång har otur, som min syster, och den svenska ambassaden endast har öppet i fem ynka timmar under en enda dag - ja, då kanske jag också missar ett val.

Aargh!

Pygmy Jerboa

Det sötaste djuret någonsin, förutom Skräpet, måste vara Pygmy Jerboa! (kolla noga ca 34 sek in i filmen då den ramlar, naaaw)
Peter föreslog att vi skulle skaffa några stycken som kunde underhålla våra katter...

För mer information, utnyttja det allvetande Wikipedia. Direktlänk här.

Spanska

När jag loggade in på 'Mina Sidor' såg jag att betyget i spanskakursen lagts in.  Jag fick B! Näst högsta betyget. Jag är verkligen nöjd. Hade inte hunnit plugga något alls till tentan eftersom jag hade så många projekt och redovisningar den veckan. Mitt mål var att bara bli godkänd och sedan kanske tentera upp spanskan för ett högre betyg. Hade tidigare känt att jag verkligen ville ha ett högre betyg eftersom jag gillar spanska så mycket och kursen hade varit riktigt roligt.

Nu behöver jag inte skriva om tentan eftersom jag fick så bra ändå! Ibland har man verkligen rätt att vara stolt över sig själv.

Det som förtar hela glädjen är att min spanskalärare dog oväntat samma helg som tentan var. Tyckte verkligen om honom och han inspirerade mig till att vilja läsa vidare. Blev otroligt ledsen av att höra att han gått bort. Tappade glädjen lite med spanska och kommer inte att läsa vidare till hösten. Jag tror och hoppas att glädjen kommer tillbaks och att jag kanske orkar läsa spanska till nästa vår.



En annan sak som jag är stolt över är att jag förmodligen klarat av mitt största mål som jag satte upp för årskurs 3 - att inte få några mera restkurser hängandes efter. Om jag klarade projektledningstentan igår, vilket jag tror att jag gjorde, så har jag uppnått målet! Det gör mig stolt och ger tillbaks lite självförtroende kring mina studier. Vacklade lite för ett år sedan när allt kändes så tungt.

Mitt andra mål, att minska antalet restkurser, har jag ännu inte uppnått eftersom jag vet att jag kuggade biokemitentan i måndags. Men jag har en andra chans i augusti och då hoppas jag att jag lyckas sätta den. Det vore så skönt.

Tentaångest

Är hemma från London nu. Återkommer mer om det senare idag.

Nu till viktigare saker som tentaångest och prestationskomplex. Jag har snart tenta i Biokemi, den kommer jag inte att klara. Jag har återigen inte riktigt klarat av den där psykiska barriären eller kunnat hantera min ofokuserade hjärna. Det hela slutar med, som så ofta annars, att jag inte pluggar tillräckligt och därför inte klarar tentan. Tentakuggandet lämnar mig alltid med en stark känsla av oduglighet och disciplinbrist. Och det hela blir en ond cirkel. Ångest inför att kugga som gör att man inte klarar av att plugga som gör att man kuggar som ger en ännu starkare ångest inför att kugga som gör att det blir ännu svårare att plugga osv osv.

Men, och detta är nog ganska viktigt, jag kommer att ta mig till Alba Nova och skriva den där tentan även fast jag egentligen inte vill. Jag har lovat både J och L och Jocke och mig. Ska göra mitt bästa och försöka tänka att förutsättningarna kanske inte var tipp topp för mig denna period. Var så mycket annat i hjärnan som tog plats.

Så snart kommer sommaren och då ska jag vara ledig - inget sommarjobb alls. Det är ekonomiskt stressande, men jag tror att jag behöver den avkopplingen. Tror på något sätt att denna sommar blir en av de bättre på länge!

Shopping

Eftersom jag blev så glad över lägenheten och ville fira det, så passade jag på att shoppa lite innan sommarens knapra månader börjar. Jag menar, jag måste ju inte snåla än. Det kan jag vänta med.

Jag köpte två t-shirts, två par shorts, Kajsa Anka - trosor och en baddräkt. Det var nog det enda och sista jag handlar för sommaren. Eventuellt ska jag köpa ett par sandaler i skinn som jag suktat efter jättelänge.


Den coola baddräkten från Lindex med intressant skärning.



Grymt sköna shorts!



Organic cotton tröja jag spanat in länge som nu äntligen är min.

Vi ska flytta!

Idag lyckades jag till min förvåning boka och få en lägenhet som ligger precis vid campus Valhallavägen. Herregud vilken tur jag har. Normalt sett krävs åtminstone ett års mer ködagar än vad jag hade. Men jag ska inte klaga - är jätteglad.

Lägenheten är 58 kvm (8 kvm än den vi bor i), den är mycket bättre planerad och har fyra dörrar! Den vi bor i just nu har sammanlagt två dörrar om man räknar med toalettdörren. Det är lite jobbigt när man har katter som man kanske vill stänga bort, t.ex. om man har en middag för vänner eller så.

Sedan att jag kan rulla till föreläsningarna är ju inte direkt en nackdel. Ligger max fem minuter både till vanliga campus samt Alba Nova (där alla bioteknik-kurser går).


Planritningen

Jag anar att det kommande läsårets förfester kommer att äga rum i denna lägenhet... plus att den superlånga hallen förmodligen är jätterolig för små katter att springa fram och tillbaks i.

Snart sommarlov

Förra onsdagen hade jag presentation och redovisning av projektarbetet i miljöskyddsteknik.
I fredags var jag på en heldags fältövning i Nynäshamn och tog bottenhugg som vi analyserade (precis som jag gjort flertal gånger i gymnasiet...)
I lördags hade jag tenta i spanska.
I går (måndag) hade jag inlämning samt redovisning av arbetet i projektledningskursen.
NU: Bara två tentor kvar innan sommaren. Den ena tentan, i Biokemi, har jag redan pluggat till två gånger men aldrig skrivit. Den andra, i Projektledning, verkar ganska flummig. Det går kanske bra, vem vet. Det som lugnar mig mest är att jag har möjlighet att skriva omtentorna i augusti, i fall om jag skulle kugga båda tentorna.

Sommarlovet känns inom räckhåll!

Skattemästare

Igår blev jag vald till Kemisektionens nya Skattemästare. Det innebär att jag kommer att sitta i styrelsen 09/10 och vara ekonomiansvarig för sektionens pengar.

Det ska bli otroligt spännande och förhoppningsvis givande och lärorikt.

Utställning

I går var vi på vår första kattuställning. Det här med kattutställningar är en hel vetenskap och en egen liten subkultur.  Vi noviser fick behövlig hjälp av  Skräpets (Galanthis) uppfödare och dennes vän.


Skräpet bedöms av domare Arja Martikainen

Skräpet var jätteduktig och kolugn, förutom att hon skakade av kyla ibland - stackaren. När vi lade in fleecefilten i buren så gömde hon sig direkt och låg under den hela tiden.
Skräpet fick sitt första CAC på sin första utställning!

Tjejen som hade buren bredvid oss var jättetrevlig och hjälpte oss också lite, skönt med jämnårigt sällskap på en medelålders-dominerande tillställning. Hon hade en grymt snygg Balines-dam som fick sin Champion titel igår. Den fina Balinesen fick mig att fundera på en femte katt i en kommande större lägenhet...


Skräpets i sin blåa bur till vänster och den snygga Balinesen Sol till höger.

Jag tyckte faktiskt om att åka på utställning och ser fram emot flera! Vore optimalt om jag hade med mig Ka och Jocke varje gång.


Jocke ser ut som en van utställare!